За нас

нч Алеко Константинов 1898

НЧ“ Алеко Константинов-1898″ е с богати традиции, с дейност свързана с библиотечното ни дело, художествено – творческа дейност. Всичко , което се случва е в името на живущите в населеното място. Фолклорната ни група „Незабравка “ се ръководи повече от 30-сет години от читалищния секретар Мария Маркова. Имаме многобройни участия на местно, общинско и национално ниво във Фестивали на народното творчество. В читалищната сграда са обособени два музея. Музей на бита и Музей на фотографското творчество. Подредбите са свързани с бита на хората от миналото , а снимките, които са над 400 са отражение на живота ни в различните сфери . Вратите на читалището ни винаги са отворени, а й със спечелен проект по Програма „Глобални библиотеки-България“, вече втора година работим с потребители от различни възрасти, Много са честванията ни, а тази година отбелязахме своята 115-сет годишнина с много веселие и незабравим празник. Не пропускаме да честваме традиционните празници за българина, като „Бабинден“, Трифон Зарезан“, 3-ти Март…, и всички останали свързани с история и минало , стараем се да не забравяме корените си откъдето сме произлезли, славното минало на България.

Грамота

За принос в развитието и популяризирането на традиционната култура и във връзка с отличаването от регионалната селекция по Националната система “ Живи човешки съкровища “ на Република България за 2012г.

Награди

НЧ „Алеко Константинов – 1898″ е носител на орден “ Кирил и Методий“ втора степен в чест на 24-ти май- „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост“ през 1968г. в чест на 70-сет годишнината си от основаването.
– Комитет за култура , значка „Отличие за читалищна дейност“ 1984г., присъдена на читалищния секретар Мария Маркова .
-Музей „Дом на хумора и сатирата“-Габрово „Благолаж-2007“- носител на голямата награда за сладкодумец Мария Маркова
-Първо място в раздела „Разказвачи“ на фолклорния фестивал „Бабан-2009“ -Мария Маркова
-Национален фестивал на българското народно творчество Копривщица – тогава Фолклорната група направи записи за БНР с песните от местния фолклор, с които се педстави изключително добре.
-Диплом Трета награда и Грамота на Националния събор- надпяване „Авлига пее“ в с.Обединение, родното място на именитата ни народна изпълнителка Мита Стойчева.
-„Песни в полите на Балкана „-Фестивал за автентичен фолклор. Диплом – Първа награда и Златен медал за Мария Маркова , отличена в раздел „Разказвачи“- 2011г.
-През 2011г. читалището печели проект по Програма „Глобални библиотеки- България“- три компютъра, ксерокс и мулти медия. Открит е Информационен център в читалищната сграда , което е изключително преимущество за жители и гости , извършват се различни видове услуги и се работи с потребителите в интернет мрежата.
-Национална система „Живи човешки съкровища – България“- индивидуален носител за обл. Габрово е Мария Маркова със заглавие на проекта -„Най- празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж“- Чудомир. Участие в Сфера на нематериалното културно наследство – Традиционно разказване на фолклорен хумор, приказки и вицове. Участието на г-жа Маркова е първоначално отличено от Регионална селекция Габрово.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!