Културен план

на Нч Алеко Константинов

КАЛЕНДАРЕН ПЛАН за 2017 год.

 

НЧ „ Алеко Константинов – 1898 „, с. Дамяново , общ. Севлиево продължава да е пазител на българският дух и традиции , претворени в ежедневния ни живот . За всички нас , живеещи на територията на Дамяново , а й за нашите гости , то е като една малка съкровищница , съхранила библиотечен фонд, певческа , разказваческа , информационна и музейни дейности. Всичкото това богатство е насочено за потребление към населението , към техните потомци . Стремим се дейностите ни да са разнообразни , предизвикващи интерес и радости, да внасяме нов облик от разновидности , да стоим твърдо на позициите си и така да се случват нещата , че хората да чувстват присъствието на читалището в ежедневието . НЧ „ Алеко Константинов – 1898 „, с. Дамяново , общ. Севлиево продължава да е пазител на българският дух и традиции , претворени в ежедневния ни живот . За всички нас , живеещи на територията на Дамяново , а й за нашите гости , то е като една малка съкровищница , съхранила библиотечен фонд, певческа , разказваческа , информационна и музейни дейности. Всичкото това богатство е насочено за потребление към населението , към техните потомци . Стремим се дейностите ни да са разнообразни , предизвикващи интерес и радости, да внасяме нов облик от разновидности , да стоим твърдо на позициите си и така да се случват нещата , че хората да чувстват присъствието на читалището в ежедневието . Празникът – това е лицето на народа. В българските празници се съчетават древни традиции и вярвания на хората , населяващи тази територия на Балканския полуостров . Повечето празници са традиционно свързани с работната дейност на българите , със земеделие, животновъдство, производство на вино и бита от ежедневието ни . Българите сме православен народ и за това имаме толкова много празници свързани с Православието . Ето , какво сме набелязали да честваме през 2017 година : – Да е свято името ти ! – дни на именяците . – Бабинден ! – ритуал. – Трифон Зарезан – ритуал . – Сирни Заговезни – палене на сирнишки огън, въртене на уруглици , хамкане на халва … – Благовещение – прескачане на огън, трапеза с вкусотии приготвени със зеленина . Гостуване на деца от Севлиево с посещение и на църковния храм . – Стори добро и добро ще срещнеш ! – ще поканим деца от Севлиево да ни гостуват по Великден и ритуално ще ошарим яйца, ще ги запознаем с начина на празнуване на този свят празник , ще се повеселим и почерпим . – Ден на българската просвета и славянската писменост – 24-ти май , празник . – Еньовден – излет в околностите на селото и бране на билки , виене на венец… – Успение Богородично – празничен ритуал . – Димитровден – празник на селото – Ден на православната християнска младеж и семейство – Никулден – празничен ритуал . – Рождество Христово – празничен ритуал .
ЧЕСТВАНИЯ НА ДРУГИ БЕЛЕЖИТИ ДАТИ И СЪБИТИЯ Всички мероприятия , които ще се проведат през 2017 година ще бъдат посветени на 180 – сет годишнината от рождението на Великият Син на България – ВАСИЛ ЛЕВСКИ. – Там буря вие и кърши клони …- литературни четения на стихове и разкази посветени на Дякона Левски … – Песента е дар от Бога – празник, посветен на самодейците … – Баба Марта – ритуал, гонене на зимата и закичване с мартенички , изработени от жените . – 3-ти март – празник –поклонение пред паметника в центъра на селото с поднасяне на венец , направен от читалищните работници , лит.четене и изпълнения на революционни песни посветени на Освобождението на България от Османско иго . – Майчице свята , целувам ти ръка – празник посветен на жената . – Ден на хумора , глупостта и шегите – един празник , за който е незнайно от къде е придошъл. Вечер на зевзеците в Дамяново . – Край Босфора , шум се вдига – празник на българската революционна песен . – Ден на Независимостта – концерт. – Пред Олтара на доброто – ден на възрастните хора и дълголетниците . – Ден на Будителите – празник . – Ако зажалиш някой ден – празник на старата градска песен . – Весела сряда с Мария Маркова – целогодишно мероприятие посветено на зевзелъците Мариини , като ще се включат и теми от областта на здравето , кулинарството , цветарството и т.н. …
БИБЛИОТЕЧНО – ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТИ : И друг път сме отбелязвали , че с откриването на Информационния център по Програма „ Глобални библиотеки – България „ пред нас се откриха нови хоризонти за разнообразяване и разширяване на библиотечната дейност – Ще продължи издирването на нови потребители на компютрите и тяхното обучение по ИКТ. – На разположение ще сме да извършваме услуги на населението за копиране на документи , за връзка с други обществени организации , за следене на различни сайтове свързани със здравеопазването , градинарство , овощарство и други интересуващи ги въпроси от ежедневието ни . – Разполагаме с библиотечен фонд, който е над 7 500 тома и ще продължим кампанията за даряване на книги . – Традиция е да се провеждат библиотечни уроци под надслов „ Млад библиотекар „ – целта е децата да се учат как се работи с книгите , начина им на подреждане и намиране , пътят който изминава една книга , значението на „ обществена библиотека „… – Ще продължава работата с детските клубове по интереси , като : „Чучуличе „, „ Любопитко” и „Весел Шишко…” …Ваканциите са най- усиленото време за работа с децата . Ето някои от примерните мероприятия , които мислим да осъществим : – Маратон на четенето – състезания с викторини … – На ум и на глас – час на гатанките . – В храма на буквите – посветено на създателите на българската азбука Светите братя Кирил и Методий. – Да се посмеем с Веселушко – празник на песента , хумора и танца с децата . – Бащин край, бащин дом, бащино огнище – часове по родолюбие .Среща на поколенията . – История наша , хилядолетна ! – героизмът на българина отразен в нашата литература . – Аз съм наследник на Хитър Петър – участие на Радостин Пенков / 10 годишен/ , в наддумването в „ Благолаж – 2017 „ Габрово . – Аз готвя по-добре от мама , че и от баба – ден на българската кухня с децата . – Смях наш, насущний – над какво са се смели нашите предци. В света на българските приказки , осмиващи пороците ни . – Празник на динята – състезания и веселие . Това са част от мероприятията с децата а в процес на работата изникват и други идеи и поводи за празнуване . Трябва да отбележим , че книгата присъства и в работата ни с възрастните хора – провеждаме литературни четения посветени на Левски, Ботев, Вазов …Навлизаме и в света на неповторимите Йовков и Елин Пелин , които са близо до бита ни със своето творчество . И часове на поезията провеждаме, на словото , като книгата неминуемо присъства.
ХУДОЖЕСТВЕНО – ТВОРЧЕСКА САМОДЕЙНОСТ – Ще продължава издирването и постоянното подновяване на репертоара от ръководителя на Певческата самодейна група за изворен фолклор „ Незабравка „ – Провеждането на репетиции си остава 3 пъти в седмицата . – Самодейната група и за в бъдеще ще участва в мероприятия на общинско ниво . – Ще издирим в интернет предстоящите Фестивали през 2017 и по преценка на възможностите ни ще се включим за участия поне в 2-3 .
ОРГАНИЗАЦИОННА ДЕЙНОСТИ – 1. Работещите в читалището да се придържат към плана , да изпращат в срокове изискваните документи и материали до съответните инстанции свързани с читалищно- библиотечната ни дейности . – 2.Да продължи издирването и набирането на нови членове за членство в читалището . – 3. В своята дейност да търсим и подкрепата и на другите обществени организации и сдружения , за по-доброто провеждане на мероприятието . – 4. На своите заседания УСЧ да следи за спазването и изпълнението на заданията стоящи пред служителите в читалището . – 5. Отчетното събрание да се проведе в определения срок и се спазят всички изисквания – събиране на членския внос, покани,участия .
СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ – Неразрешим си остава проблема за ел.инсталацията , за което е информиран и кмета – в големият салон на читалището е неосветено и не сме в състояние да се справим сами … – Читалищната сграда е в добро състояние и полагаме грижи да няма течове и всичко да е на ниво .
И през следващата , 2017 година , ще направим и невъзможното , читалището да бъде необходимост за хората , да знаят , че ни има и всичко правим в тяхно име . Този план е изготвен от Мария Маркова и е приет на заседание на читалищното настоятелство .
06.11.2016г. С. Дамяново ПРЕДСЕДАТЕЛ:………………………… / П. Иванова /
СЕКРЕТАР:………………………………… / М. Маркова / 

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!