Отчет

на Нч Алеко Константинов

О Т Ч Е Т
За Културно – масовата дейност през 2016 г.

 

Уважаеми членове , гости и спомоществователи на нашето читалище – добре сте дошли на нашето отчетно събрание . С това , което ще отчетем искам да заявим , че все още ни има , че все още е живо родолюбието в селото ни и духът за творчество го има . Все по-трудно ще ни бъде занапред в стремежа си да запазим българският бит и традиции , защото се усеща липсата на младо попълнение , но да се радваме на това което сме , на скромните си постижения , които ни карат да казваме , че ни има и ще устоим на времето , за да го има нашето читалище , на което предстои и честването на 120 години през 2018 година .
Има ни в създаването на нашите два Музея – тези, на Бита и Фотографията , които са създадени и с вашето участие и труд . Едва ли на територията на общината има такива ценни , сами по себе си изложби ,събрали богатството на родния ни край , в които всеки един от нас може да се докосне до миналото ни , да види и разбере как са се трудили и веселили нашите родители и предци . По този начин , ние запазваме и съхраняваме родовата памет за идните поколения , да не се забравя миналото и историята , пътят по който вървим като българи .
Едно от интересните и запомнящо се мероприятие беше честването от Християнския Календар на Празника „ БЛАГОВЕЩЕНИЕ „ , на който за наша радост ни гостуваха , по тяхно желание към 30 – сет второкласника от СОУ „ Васил Левски „ гр. Севлиево . С пристигането им ги посрещнахме с медена питка на стълбището на читалището , след което разгледаха читалищната библиотека , и нашите си Музеи на Бита и Фотографията . С голям детски интерес разгледаха експонатите ни , стотиците снимки , всички свързано с миналото ни . Много неща децата виждаха за първи път и им обяснявахме , кое за какво е служило , какво отразяват снимките по стените , в албумите …С радостна глъч влязохме в Църковният Храм „ Свети Димитър „ , където бяха раздадени свещички на всички деца и те ги запалиха пред иконите за здраве . Там изслушаха и разказа на секретарката на читалището , за значението и традициите свързани с празнуването на Благовещение . В пристройката до църквата запалихме огънят на Благовец , който се прескача за здраве , да няма змии и бълхи според поверието – децата с радост и настроение се надскачаха едно – друго , че и Пролет се задава , според Благата вест .Имаше и голяма изненада на многобройната публика от страната на децата – рецитираха , пяха и пресъздадоха една от българските приказки , подариха на читалището две прекрасни рисунки . Но празникът не свърши до тук , защото изненадите продължиха – когато има скъпи гости , българинът слага софра от сърце , та и ние бяхме приготвили баници със спанак , защото традицията повелява на този ден да се хапне прясна зеленина , та затова гощавката ни беше такава , а й сиропирани охлювчета имаше , за което се бяхме погрижили читалищните работнички . И дойде раздялата ни , като учителки и деца споделиха , че отнасят със себе си много хубави емоции от преживяното сред гостоприемните дамяновци . Това мероприятие беше отразено и във в-к „ РОСИЦА „ с благодарност .
Традициите винаги вървят и се спазват в нашите дейности , като не подминаваме нито един национален празник , или такъв свързан с Бележити дати и събития , или празници свързани с бита ни от миналото – Бабинден, „ Да се свети името ви „ – честването на юбилейни годишнини , на имени дни , Трифон Зарезан със специален ритуал , Баба Марта с изгонването на зимата , закичване с мартеници . И всичко това е придружено с богати софри , песни , хумор , закачки и танци .
В чест на Денят на самодееца, съвместно със съседните села Градница , Хирево и Сенник си дадохме среща на дамяновска територия , заедно де се поздравим и повеселим .Надпявахме се , наддумвахме се и се надигравахме се край празничната софра . Среща между колеги с признателност към творчеството на самодейците , защото без тях читалищната дейност е немислима .
„ ТРЕТИ МАРТ” – годишнината от Освобождението на България от турско владичество , честваме по традиция в центъра на селото , пред паметника на героите със слово , посветено на загиналите геройски в борбите на отечеството ни , пеем революционни песни и поднасяме венци на признателност и незабрава .
Осми март, Първа Пролет, Ден на шегата – все поводи да празнуваме и се веселим …
В Дните на Българската Култура и Писменост ние пък гостувахме в Градница . Ние единствените бяхме , които поздравихме с песни и хумор колегите от Хирево , Сенник и Градница …
Запомнящо се участие имахме на Юбилейният Фолклорен фестивал на връх „ Бабан „ , където на хумористката Мария Маркова й се предостави честта заедно с кмета на общината , д-р Иванов да открият събитието с много настроение . Фолклорната ни група успешно разигра шеговитата народна песен „ Изгуби си Жеко булчето …”, но не мина и без хумор по нашенски , от наша страна де .
Тази година празнувахме и шарено – пъстрият празник „ Еньовден „ из околностите на Дамяново . Беряхме билки по пътя си , наслаждавайки се на красивата природа и в една от местностите изплетохме Еньов Венец , провирахме се през него , а настроението ни продължи с пикник и песни , гарнирано с много смях и закачки .
Запомнящо се и незабравимо ще остане участието ни във Фестивала „ Фолклорен Извор” Царевец – Свищов, който е под патронажа на Министерството на Културата с престижното журиране от страна на Юлия Цанкова , Гуна Иванова , Даниел Спасов и други специалисти в областта на етнографията , на фолка . За наша чест и радост , за упоритият ни труд се завърнахме с Отличи – Сребърен медал и Второ място за фолклорната ни група „ Незабравка „ за изпълнението на автентичен фолклор , Диплом и Златен медал за разказания словесен хумор от Мария Маркова , секретар към читалището и ръководител на певческата група .
Участие имахме и удовлетворени се завърнахме от Музикалния Фестивал „ IV Празник на Кратуната „ в с. Гостилица , дряновска община . С радост споделихме гостоприемството на колегите , добрата организация , прекрасните тематични изложби , които видяхме – специална Грамота за словесния хумор и Грамота за участието на групата ни .
Весело и с настроение чествахме „ 60 години Певческа Фолклорна Група „, в денят в който празнуваме Празника на селото . И на празник, като на празник – пяхме самодейките от сърце , защото години наред това е било и част от живота на някои от нас , да отделяме от времето си , да си попеем хубавите нашенски песни , да участваме във всички читалищни мероприятия ,да се подготвим за участия във Фестивали , да дадем и вложим всичко от себе си за едно добро представяне, с което да защитим името на нашето читалище . Кулминация на този наш празник беше изявата на ТРИО „ ЗВЪН” , гр. Севлиево – центърът ехтеше от хубави и звучни български народни песни , руски романси и други известни песни – не мина и без традиционното хоро , който му се играеше си отигра от сърце и душа …
Бяхме едно от малкото поканени читалища, да дефилираме в Карнавалното шествие по случай празника на тиквата в Севлиево под мотото „ ДВЕ НЕВЕСТИ ТИКВИ БРАЛИ…”- това е една закачлива народна песен , осмиваща мързела , песен която и не бяхме чували , но худ.ръководителка Маркова я издири в интернет и разработи по своему с групата и нямаше нужда от специалист , както ни се предлагаше да дойде и да ни я разучава …И така , вървейки пред импровизирана сцена за Рачков и Зуека , ние на 4-5 места , спирайки пред натрупалите се хора по тротоарите , пеехме тази шеговита песен , а пред нас две момчета носеха плакат с изписаното заглавие на песента , а в центъра , пред стотици зрители пяхме и редихме словесен хумор …На страницата на общината в интернет се появи запис на песента ни , което е признание за труда ни , изявата ни беше гарнирана и с хумор от хумористката ни М.Маркова …
Като винаги на място честваме и Дните на Будителите , на Възрастните хора , участие на М.Маркова за „Трифон Зарезан” в с.Стоките и за Осми март – Световен Ден на Жената , в Клуб на инвалида гр. Севлиево .
Денят на Християнското семейство премина под надслов „ Мама готви по-добре, но баба готви най-добре, защото мама се е учила от баба …” – празничен качамак по дамяновсики приготвиха самодейката Иванка Михова и библиотекарката Звезда Маринова .
„Да си оближеш пръстите… „ – за празника на църквата ни „ Свети Димитър „ , читалищните работнички приготвиха вкусна Курбан чорба , поднесена в празничния ден в чест на Светеца , с пожелания за закрила и здраве на живущите в селото . Не минахме и без нашите си песни, хора и хумор .

Като знаем , една от основните и най-важните дейности в читалището , Библиотечната работа .Читалищната библиотека разполага с близо 8000 тома разнообразна , от всички раздели литература .Както се знае , имаме спечелен Проект по Програма „ Глобални Библиотеки – България „ , въз основа на което открихме Информационен център , в който са разположени 3 броя компютри , 1 бр. ксерокс, 1 брой мултимедия , автоматизацията на библиотеката – наличен Софтуер .Работещите в читалището са завършили 7 вида обучителни курсове по ИКТ програми .В услуга сме на населението за отпечатване на документи , някои си контролират бизнеса онлайн , следят си документациите и пощата , запазват се самолетни билети за пътувания зад граница , други пък си следят разходите за ел.мрежата , осъществяват се връзки с лекуващи лекари , дестинации за екскурзии или почивки , разговори с близки по СКАЙП… С наличието на техниката работата с читателите ни се подобри , създадохме връзки и с други читалища , следим новостите отразени от Министерство на Културата , Съюз на НЧ,Фондация Глобални Библиотеки , изискванията към нас .
Продължаваме да творим и организираме различни мероприятия с Детските Клубове по интереси , като „ Чучуличе „, в който клуб членуващите деца се учат да пеят песните български , и да играят нашите хора .Това са деца живеещи в селото , или гостуващи през ваканциите на своите баби и дядовци . Секретарката / която е й ръководителка на певческата група / ги учи на хубавите , звучни и мелодични български народни песни , на кръшните ни хора , организираме им срещи с певици от групата , които им пеят пестите от детството си , такива от автентичния фолклор . Провеждаме състезания за най-добър изпълнител , или хороиграч. Всичко е в рамките на шегите , защото да пееш , не е речено да имаш глас на славей , важното е да ти се иска отвътре да опознаеш песенното българско богатство . Запознаваме децата и с песни на изтъкнати наши народни изпълнители .
С клуб „Любопитко „ децата се въвеждат в света на непознатото , като за целта голям интерес представляват Детските енциклопедии” Религии и митове …”, История „ Велики личности „, Спорт” и много други – интерес към непознатото , към древните цивилизации и най-вече всички се учат на компютърни умения , което им дава възможност да четат в мрежата , да играят забавни игри , да влизат в сайтове според възрастта си и интересите си , възможност за създаване на приятелства .Библиотекарката строго следи за заниманията с децата и откликва на техните интереси и търсения.
Весело неподправено е и при участниците в клуб „ Весел Шишко „ – кулинарни състезания и занимания , как да подредим трапезата в чест на празници , историите на бабините гозби – с какво и как са се хранели в миналото нашите предци , традиционните трапези и ритуали, свързани с честванията на различни християнски празници .
През изминалата година провеждаме и традиционните мероприятия, присъщи в работата с книгата – часове на приказките , гатанките , в света на майсторите на перото като Андерсен , Шарл Перо , Братя Грим, Вазов, Ботев , Асен Босев и много други . Много са и часовете по родолюбие , посветени на героите български – разговаряме с децата , защо искат да приличат на Левски, Ботев, на Героите от Шипка , какви чувства и вълнения изпитват , когато четем за тях и кое е героичното в делата им …Целта ни е да ограмотяваме децата , да засилим интереса им към четмото и писмото , да изградим в тях усет към родолюбието , към доброто , към красотата…Състезания за най-добър разказвач, за най-много прочетени книжки , за художник, за спортист – дребни наглед неща , но представляващи интерес за детската ни , смесена по етнос аудитория .
В седмицата на книгата , хумористката М.Маркова , гостува по покана на учители от ОУ в с. Градница , като поднесе по свой автентичен начин приказките за Хитър Петър , за мързела , за хитростта на българина пред ученици от първи до пети класове .
През изминалата 2016 година Мария Маркова представи областта в Национална Система „ Живи Човешки Съкровища „ със свой проект, в която взеха участие участвалите до сега през годините за цяла България , по покана на Министерството на Културата под егидата на ЮНЕСКО.
Участие на секретаря Маркова в Националния Форум „ Библиотеките днес „ в гр. София , организиран от Фондация „ Глобални Библиотеки – България „ . Една среща проведена на ниво , където се запознахме и споделихме за дейностите на читалищата по места .
Голяма част от мероприятията ни се провеждат с членовете на Клуб на пенсионера с.Дамяново . Ако ги няма тези хорица , много неща не биха мислими да се случат . И малкото , което правим е посветено на тях и по този начин се чувстваме , че ни има , че сме значими и даваме всичко от себе си , за да се случи доброто и хубавото , което разнообразява ежедневието ни .
Много от неща не биха се случили и без подкрепата на Кметство Дамяново , общ. Севлиево , „ ИДЕАЛ СТАНДАРТ – ВИДИМА „ – Севлиево , НИКИПЛАСТ – ООД Севлиево , „АСЕНОВ- ДЖУЛИНИ „ – ООД с. Дамяново , ЗК с. Дамяново , откъдето получихме не само морална , но и финансова подкрепа .
Дейността ни е и под контрола на Читалищното настоятелство , и най-вече в лицето на председателката Пенка Иванова , която отделя от ценното си време да е при нас , вземайки присърце всичко , което творим , за което искрено й благодарим .На всички да изкажем своите благодарности за съпричастието и толерантността към нас , за интереса и участието в читалищната дейност . Всички сме дали нещо от себе си и можем да заявим, че сме живи все още с това което творим, че ни има и да си пожелаем и за в бъдеще все така да бъдем организирани и сплотени , да не замира пламъчето на делото читалищно .

Благодаря за присъствието и вниманието , и спорна да ни е 2017 година .

 Доклада е изготвен от секретаря Мария Маркова и приет на заседание на УСЧ на 06.03.2017г.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!